Her sınır, bir bitiş olduğu gibi, bir başlangıçtır da. 

George Eliot

Dikkatimizin odağını kasıtlı bir biçimde bulunduğumuz anda tutabilmektir. Aslında bir dikkat yönlendirme yoludur. Çok basit haliyle aslında bilinçli yaşama sanatıdır diyebiliriz. Günlük hayatımızla birebir ilişkilidir. Kendini gözleme, sorgulama ve dikkatli davranıştan oluşan sistematik bir süreçtir. Farkındalık, yalnızca dikkati sağlamakla gerçekleşmez, aynı zamanda olanı anlamayı ve yargılamadan onunla kalabilme kapasitesini de kapsar. 

Bu geliştirilebilir bir beceridir, ve Mindfulness temelli programlar bu beceriyi gerçekleştirmek için en uygun adımdır. 

Bilinçli Farkındalık Temelli Beslenme

Bilinçli farkındalık bedenin içinde ve dışında ne tecrübe ettiğinize dikkat kesilmenin çok önemli bir yoludur. Açlık, ve  tokluk sinyallerini bedensel duyumsamaların önderliğinde yeniden tanımak bu şekilde mümkündür. Yemekle ve beslenme ile olan ilişkimizi yenilemek, beslenme sürecinde seçimlerin gerçek sahibini belirlemekte önemli bir rol oynar.

Hepimizin yiyeceklerle ve beslenme ile olan ilişkisi özeldir. Belki böyle bir ilişkiden henüz haberdar bile değiliz. Düşünceler, duygular ve bilgiler ışığında besleniyoruz. Bilinçli farkındalık sayesinde beslenmeyi sadece bilgi perspektifinden değerlendirmenin ötesine taşıyoruz.

Bilinçli Farkındalık ve Stres

Bilinçli farkındalık ve stres ilişkisi ilk olarak Prof. Dr. Jon Kabat Zinn tarafından araştırılmıştır.  1979 yılında MIT (Massachusetts Institute of Technology) Mindfulness Merkezi’nde Mindfulness Temelli Stres Azaltma programı ile hayata geçirilmiştir. Öncelikle sadece kronik ağrı şikayeti olan hastaların tedavisinde destekleyici bir yöntem olarak kullanılmıştır. Bunu da katılımcıların ağrılarını azaltmaktan ziyade, ağrı ile olan ilişki biçimlerini değiştirerek başarmışlardır.

Evde veya işyerinde günlük olarak yaşadığımız stres ile başa çıkmada yardımcıdır. Kronik ağrı, uyku bozuklukları, fibromiyalji, kronik hastalıklar, yaygın stres ve tükenmişlik gibi çeşitli koşulların semptomlarını ve psikolojik sıkıntısını hafifletmede yardımcı olabildiği bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir.

Bilinçli Farkındalık ve Çocuk

Erken dönemde çocuklara farkındalığı öğretmek, stresle başa çıkmak ve rahatsız edici veya zorlu anlarla ilişki kurabilmek gibi bir çok beceriyi şekillendirmeye de yardımcı olabilir. Farkındalık alıştırmaları her yaştan çocuk için uygundur. Bu alıştırmalar sonucunda planlama, akıl yürütme, problem çözme ve olumlu sosyal ilişkiler gibi beceriler gelişir.

Çocuklara bilinçli farkındalık alıştırmaları hikayeler ve oyunlar vasıtasıyla sunulur. Bu şekilde çocuklarda halihazırda var olan farkındalık becerileri canlanır. Çocuklarla bilinçli farkındalık çalışmaları sırasında ebeveynlerin sürece entegre olmaları sağlanır. Bu şekilde bilinçli farkındalık kazanımları gündelik hayatta sürdürülebilirliği sağlanır.